Maling af beton- og flisegulve

Mange vil gerne undgå at male med den sundhedsskadelige epoxymaling, men en god, oliebaseret gulvmaling kan sagtens bruges i almindelige garager eller andre rum, der ikke dagligt udsættes for hård belastning fra f.eks. trucks og palleløftere. Oliebaseret gulvmaling kan bruges på både beton, cement og fliser og giver et stærkt og holdbart resultat.

Men for at undgå, at malingen bobler op og skaller af, skal forarbejdet gøres ordentligt. Her får du en enkel trin-for-trin guide til, hvordan gulvet skal behandles.

Gulvet skal være tørt!

Det er vigtigt, at betongulvet er helt tørt, inden du går i gang med at male. Derfor skal nye betongulve have god tid til at gennemtørre. Der er dog lidt uenighed om hvor længe - nogle anbefaler 2 måneders tørretid, mens andre siger 6 måneder. Vores anbefaling er, at du tager udgangspunkt i producentens anvisninger eller får råd af en professionel fagmand. Du kan læse mere om forskellige typer malerarbejde og beregne cirkapriser på maler-pris.dk.

Inden du går i gang med at male, skal eventuelle ujævnheder og løst betonslam slibes væk. Har du et gulv, der allerede er malet, skal al løs maling skrabes af. Derefter afvaskes gulvet grundigt med grundrengøring og efterfølgende med rent vand tilsat 10 % eddikesyre 32 %. Gulvet slibes let, og blanke områder matslibes. Fliser og klinker skal slibes ekstra grundigt, så de er sugende. Er der revner eller ujævnheder, skrabes de ud og spartles med cementspartel, hvorefter reparationerne slibes. Til sidst fejes og støvsuges gulvet grundigt og tørres af.

Nu er du klar til at male

Ubehandlede betongulve bør grundes for at undgå ujævn indsugning, og det kan enten gøres med en færdig forankringsgrunder eller med noget af den maling, du skal færdigmale med, som fortyndes med 10­-15 % terpentin. Betonmalingen påføres bedst med en bred pensel langs kanterne og en god gulvrulle – gerne en mohairrulle eller en filtrulle – til den store flade. Et forlængerskaft gør arbejdsstillingen mere behagelig. Det er vigtigt, at malingen påføres med rolige bevægelser, da man ellers risikerer, at der hvirvles luftbobler ind i malingen.

Når 1. lag har tørret i 8-12 timer, kan 2. lag påføres. Denne gang skal malingen ikke fortyndes. Er der små ujævnheder, kan gulvet eventuelt mellemslibes forinden. Brug tilpas meget maling, så samlingerne flyder pænt sammen. Normalt vil 2 lag maling være nok, men hvis der er tale om et rum med en vis belastning – eksempelvis en garage eller et vaskerum – kan du med fordel give gulvet et ekstra lag.

Det skal du bruge:

  • Grundrengøring
  • Hård gulvbørste
  • Gummihandsker
  • Skrabejern eller spartel
  • Sandpapir
  • Slibeklods eller slibemaskine
  • Malertape
  • Bred pensel til kanter
  • Kortlurvet malerrulle – f.eks. mohair eller filt
  • Gulvmaling

Vigtigt – vigtigt - vigtigt!

Det er en god idé at teste gulvets fugtighed, inden du går i gang med at male. Hvis der er fugt i gulvet, hæfter malingen ikke ordentligt, og den vil i løbet af kort tid boble op og skalle af. Du kan enten teste fugtigheden med en elektronisk fugtmåler eller ved at tape et stykke plastik fast til gulvet med tætsluttende tape langs alle kanter og lade det sidde i 3-4 dage. Føles plastikken fugtig, eller er gulvet mørkere, hvor plastikken har siddet, er det tegn på, at der er fugt i gulvet, og du bør derfor undlade at male og i stedet søge professionel rådgivning.

Vil du gerne indhente et tilbud på malingen af dit flise- eller betongulv, så kan du bruge vores gratis service. Du kan beskrive din opgave i vores formular her på siden, så ringer vi dig op hurtigst muligt – det er gratis og uforpligtende!

Beskriv din opgave og få et gratis tilbud - klik her