Alt om kælderrenovering

En total- eller mindre renovering af din kælder kan betyde, at en klam, fugtig og uanvendelig kælder kan blive til en lys, luftig og tør kælder, som kan anvendes til et utal af formål, herunder plads til nyt bryggers, et ekstra badeværelse, et spisekammer og meget mere.

Love og regler i forbindelse med renovering af kælder

Der findes visse begrænsninger med hensyn til, hvad du må udnytte kælderrummene til i forbindelse med en renovering af din kælder. Det er kommunen og Bygningsreglementet, der bestemmer reglerne for byggeri og beboelse.

Før i tiden måtte man under visse forhold gerne benytte kælderen til beboelsesrum, men her er der kommet skærpede regler i de senere år. Det er stort set umuligt at få tilladelse fra kommunen til at bruge et eller flere rum i kælderen til beboelse .

Grunden til, at man ikke må anvende kælderrum til beboelse, er, at der altid vil være en vis grad af fugtighed i en kælder, da den ligger under jorden. Fugtighed kan lede til sundhedsskadelige miljøer, der ikke er egnede til langvarige ophold.

Derudover er det ikke mange kældre, der lever op til kravene for flugtmulighed i forbindelse med brand.

Hvis du alligevel ønsker at anvende din kælder til beboelse, bør du søge om tilladelse til dette hos kommunen - vær forberedt på, at denne proces kan blive dyr og langsommelig og i sidste instans kan ende med et afslag.

Muligheder med kælderrenovering

Der er mange muligheder for markant at forbedre indemiljøet i en kælder. Visse af opgaverne koster mere end andre, og hvis du gerne vil have en idé om prisniveauet, kan du med fordel benytte dig af vores online prisberegnere, som du kan finde links til herunder:

Da vores prisberegnere ikke dækker alle opgaverne i forbindelse med en total kælderrenovering, tilbyder vi at sætte dig i kontakt med en fagmand, som kan give dig en endelig pris på hele dit kælderprojekt.

Effektiv og kreativ indretning af kælder

Ud over at skabe en lys og luftig kælder med god ventilation og lav fugtighed kan man via en kælderrenovering komme til at udnytte kælderen til flere gode formål.

Selvom kælderen i langt de fleste tilfælde ikke må bruges til beboelse, har man mange muligheder for at udnytte kælderrummene kreativ og effektivt:

  • Bryggers i kælderen : Få de mudrede støvler væk fra entreen og indret et grovkøkken, hvor man kan rense grønsager fra haven o.l. Har du en separat kælderdør, giver en renovering af kælderen dig en udmærket mulighed for at få børnene af med tøjet i kælderetagen, uden at skidtet når overetagen.
  • Vaskerum i kælderen : Indret et vaskerum med plads til vaskemaskine og tørretumbler, 'hæve-sænke'-tørrestativ og bordplads, hvor man kan folde tøjet.
  • Opbevaring i kælderen : Hvis du har fået renoveret din kælder, så den er tør og luftig, kan du opbevare stort set hvad som helst i kælderen. Du kan indrette et spisekammer, et depot eller lignende og dermed få mere effektiv opbevaringsplads på de øvre etager.
  • Hobbyrum i kælderen : Du kan nemt indrette et hobbyrum eller et værksted i kælderen - dog under forudsætning af, at din kælder er luftig og tør, samt at du ikke har tænkt dig at opholde dig der i længere perioder af gangen.
  • Badeværelse i kælderen : Der er sikkert ikke mange, der ikke kan se en fordel i at indrette et nyt (og måske større) badeværelse i kælderen. Dette er især en fordel, hvis badeværelserne på de øvre etager er små og ikke giver mulighed for fleksible løsninger.

Har du et større kælderareal, som du gerne vil have udnyttet, kan du med fordel få en arkitekt til at hjælpe dig med den mest effektive indretning af din kælder. Arkitekter er trænede i at levere helstøbte og intelligente løsninger, der giver dig muligheder, som du ikke anede, du havde.

Du kan beregne en vejledende pris på arkitekthjælp i forbindelse med indretningen af din kælder her