Damspærren beskytter mod fugt, råd og svamp

Når fugt trænger ind i sådanne lukkede konstruktioner, kan der nemlig opstå svamp og råd, der kan gøre huset sundhedsskadeligt at bo i og skade husets indre konstruktioner.

Hvor skal der monteres dampspærre?

Kort sagt - vægge, lofter og tag. Mere præcist, alle steder hvor konstruktionen ikke er helt tæt. Hvis der er brugt træ eller isoleringsmateriale i konstruktionen, så er en dampspærre også gavnlig.

Der skal dog kun monteres dampspærre i huse og småhuse, der opvarmes. Et skur har eksempelvis ikke brug for en dampspærre.

Husk, at dampspærren skal monteres på den “varme side af isoleringen” - ind mod det opvarmede rum og ikke ud mod ydersiden af huset. Monterer man dampspærrer i lofter/etageadskillelser, skal der altså lægges folie både øverst og nederst.

Hvad er en dampspærre lavet af?

En dampspærre er typisk lavet af en plastfolie, der hedder polyethylenfolie (0,15mm tykt). Det fås på ruller og minder meget om den afdækningsplastik, som man anvender, når man skal male et rum. Det er bare en smule kraftigere.

En dårligt monteret eller utæt dampspærre er værre end ingen dampspærre

Man må ikke lave huller eller sprækker i dampspærren - heller ikke til lysudtag eller stikkontakter. Selv små revner eller utætte samlinger kan føre til ophobning af fugt inde i husets konstruktion.

Faktisk er det mindre skadeligt at have et utæt hus end et hus med en utilstrækkelig dampspærre. I sådanne tilfælde oplever man måske et stort varmetab, men fugten kan også trænge ud af huset sammen med varmen.

Det er derfor meget vigtigt at dampspærren monteres korrekt!