Hvad gør man når vandrør fryser til?

I sådanne tilfælde kan det vise sig at blive dyrt at lade stå til - du bør hurtigst muligt tage hånd om dine frosne vandrør .

Hvad sker der, hvis man ikke optør frosne vandrør

Hvis man ikke optør frosne vandrør, kan det i værste tilfælde føre til at vandrør sprænger eller bliver utætte. Pludseligt kan man stå med omfattende vandskader , når det bliver tøvejr.

Når vand fryser, udvider det sig. Altså kommer vandet i dine vandrør til at fylde mere, end det gjorde i flydende tilstand, og dette kan betyde, at der ikke længere er plads til det indeni rørene. Derfor 'bryder isen ud', hvormed rørene bliver sprængt og/eller utætte.

Hvordan skal frosne vandrør optøs

Det er vigtigt at være forsigtig, når frosne vandrør skal tøes op. Mange af de vandrør, der typisk fryser til, befinder sig steder som på loftet, i skunke eller lignende steder, hvor der ofte er støv og brændbart materiale.

Det kan derfor være yderst farligt at bruge redskaber som varmepistoler, ukrudtsbrændere og lignende til optøning. Skulle der opstå en brand under optøning med sådanne redskaber, dækker forsikringen ikke . Dette anses for at være grov uagtsomhed, og så er der ingen penge at hente fra forsikringen, uanset skadens omfang.

Hvis du selv gerne vil forsøge at optø dine frosne vandrør, kan du anvende varme håndklæder, som du pakker om rørene. Vær dog opmærksom på, at dette er en meget langsommelig og besværlig opgave, da håndklæderne skal skiftes ofte.

Den bedste og hurtigste løsning er at kontakte en VVS-installatør , som kan anvende et apparat, der sender elektrisk spænding igennem vandrørene og hurtigt kan få gang i cirkulationen igen.

Når frosne vandrør sprænger

Hvis man skulle være så uheldig at opleve, at frosne vandrør er ført til sprængte vandrør, bør man gøre følgende:

  • Luk for hovedhanen for at forhindre, at der opstår større vandskader.
  • Meld skaden til forsikringsselskabet (forsikringen dækker i nogle tilfælde frostskader som sprængte vandrør, men ofte er der ingen dækning).
  • Kontakt en VVS-installatør, som kan bese skaden, reparere rørene og eventuelt flytte dem til et varmere miljø.
  • Sørg for at frostsikre rørene for fremtiden. Dette gøres blandt andet ved at sørge for, at der altid er mindst 17 grader i alle rum i huset, samt ved at isolere rør, der befinder sig i kolde rum.

Har du været ude for frostskader som følge af frosne vandrør, kan du med fordel benytte dig af vores ekspertise. Beskriv din opgave i vores formular, så hjælper vi dig med at finde en VVS'er, som kan hjælpe dig med dine frostskader.

Beskriv din opgave her