Facader der smuldrer og skaller af

Facadepuds begynder typisk at skalle af på grund af fugtpåvirkning. Når facadepudsen bliver udsat for fugt, der ikke har mulighed for at forsvinde igen, så bliver den opfugtet. Og så kan der med tiden opstå fugtskader.

Når det er frostvejr, så udvider fugten i facadepudsen sig og løsner den fra muren. Herefter kan pudsen begynde at bule ud eller skalle af.

Tegn på fugtskader på pudsede facader

Man kan naturligvis sagtens se, når skaden allerede er sket, da der vil være områder i forskellige størrelser, hvor pudsen er skallet af.

Er pudslaget ujævnt og bulet, men ikke skallet af, er dette også et tegn på fugtproblemer.

På en jævn pudset facade er fugtproblemer tydelige ved at områder af pudslaget vil være mørkere end andre. Har facadepudsen endnu ikke løsnet sig, kan man ofte undgå store problemer ved at indentificere årsagen til fugtproblemerne og stoppe den.

Mulige årsager til fugtpåvirkningen

  • Utilstrækkelig isolering eller utæt dampspærre i ydermuren kan gøre det muligt for fugt at trænge ud i ydermuren indefra - dette er særligt skadeligt, hvis facaden er malet med plastmaling, der ikke er diffusionsåben. Her har fugten intet sted at slippe ud, og så bliver det inde i pudslaget.
  • Utætte vandrør inde i huset kan over tid føre til fugtskader i ydermurene.
  • Jævnlig og kraftigt regnvejr på dele af facaden der ikke er beskyttet af udhæng eller tagrender.
  • Vandansamlinger ved foden af muren, der suges op i muren.
  • Revner og utætheder i sokkel eller fundament, der gør, at fugten kan trænge op nedefra.

Hvad gør man når facadepudsen er begyndt at skalle af

Først og fremmest er det vigtigt at finde og stoppe årsagen til fugtproblemerne - ellers vil resten af indsatsen nemlig være forgæves.

Derefter er det nødvendigt at reparere facaden ved at banke den løse puds af muren. Herefter pudser man facaden op igen og lader pudslaget tørre.

Er facaden malet, så kan man male facaden om - dog først når pudslaget er helt tørt, hvilket kan tage op til 12 måneder.

Er facaden tidligere malet med diffusionslukket plastmaling, så er det nødvendigt at fjerne malingen helt. Dette gøres ved sandblæsning. Først efter det gamle malinglag er fjernet, kan man male med diffusionsåben maling.

Hvad koster det at reparere facadepudsen?

Prisen på reparationerne afhænger naturligvis af skadernes omfang og af facadens størrelse. Vil du gerne vide, hvad din facaderenovering ca. kan komme til at koste, så kan du anvende vores online prisberegner påher.

Beregn en pris på din facaderenovering - klik her

Er du også interesseret i at vide, hvad ny facademaling koster, så kan du anvende vores prisberegner på Prisberegning.dk:

Beregn en pris på ny facademaling - klik her

Vores prisberegnere er helt gratis og fuldstændigt uforpligtende at anvende, og du er velkommen til at beregne lige så mange priser, som du har lyst til.