Maling og vandtætning af kældervægge

Fugt et stort problem, der kan føre til skimmelsvamp samt råd i trækonstruktioner. Der kan opstå skjolder på kældervæggene, puds kan løsne sig og bule ud, tapet og lignende kan blive fugtigt, skjoldet og løsne sig.

Her kan du finde bud på, hvordan du reparerer og maler skadede kældervægge.

Malede kældervægge

Når der har været malet med plastmaling i en kælder, så opstår der ofte problemer. Plastmaling er nemlig ikke nødvendigvis egnet til brug på fugtige vægge.

Når maling ikke er åndbar, så fanges fugten inde i væggen. Dette gør, at fugten samler sig, og der opstår et pres, som løsner pudslaget.

Når man vil problemet til livs, gør man sådan:

Løs puds bankes ned og resterne af plastmalingen slibes, skrabes eller børstes væk. Der pudses efter, der hvor pudsen har løsnet sig. Er væggene meget skadede, eller er der mange huller og revner, så kan væggene pudses helt op igen.

Når væggen er tør og jævn, så males der med en grunder og en maling, der er egnet til kældervægge.

Det bør bemærkes, at med mindre man gør noget yderligere ved fugtproblemerne, så er der en god chance for, at pudsen løsner sig igen, uanset valg af maling.

Valg af maling til kældervægge - tips

  • Kalkmaling er diffusionsåben, så den egner sig godt til kældervægge.
  • Maling med lav glans er mere åndbar/diffusionsåben end maling med høj glans.
  • Fugtskadede kældervægge kan males med isolérmaling, der stopper eventuelle skjolder.
  • Silikatmaling er totalt åndbar/diffusionsåben.
  • Spørg en maler eller hos en farvehandler - tag gerne billeder af kældervæggene med, der viser problemstillingen.

Pudsede kældervægge - vandtætning

Som nævnt før er problemet med pudsede kældervægge, at fugten i kældervæggen kan få pudsen til at skalle af. Dette vil ofte ske med jævne mellemrum, selvom man pudser op igen, men her kan man overveje en anden løsning: vandtætning.

Vandtætning er en måde, hvorpå man etablerer et vandtæt lag indvendigt på kældervæggen. Dette kan gøres ved at anvende en to-komponent, cementbaseret vandtætning til indvendig brug.

Gammel kalk/maling skal fjernes før brug, skader og huller skal repareres, løst materiale fjernes, og væggene skal væres tørre og rene. Herefter maler man med en ufortyndet saltbinder/primer med pensel eller rulle.

Herefter påføres 2 lag vandtætning med pensel - hvert lag skal have en tykkelse på ca. 1 mm. Når vandtætningen er gennemtør, skal slutpudsen påføres - dette lag skal være mellem 3-8 mm. tykt. Overfladen pudses til sidst jævn, når pudsen har sat sig.

Har man ikke selv tid eller lyst, så er det en god idé at antage en murer til at udføre opgaven.

Indhent et tilbud på vandtætning - nemt og gratis

Vil du gerne finde en dygtig murer fra dit eget lokalområde og indhente et godt tilbud på opgaven, så kan du gøre det her.

Vi matcher opgaver med fagpersoner i hele landet, så du har en nem og enkel måde at indhente et tilbud på dine byggeopgaver.

Bare indsend din opgave via vores formular, så sørger vi for at kontakte dig og hjælpe dig videre med projektet.

Insend din opgave og indhent et gratis tilbud